Tekstil dünyasının vazgeçilmezlerinden olan polyester kumaş neredeyse her kıyafette karşımıza çıkıyor. Karışım olarak da sıklıkla kullanılan bu kumaş tipinin dayanıklı yanı kıyafetlerin uzun süre bizimle kalmasına yardımcı oluyor. Tabii, ürünlere en doğru şekilde bakabilirsek. Bunun için de bu kumaşı yakından tanımak, bakım ve kullanım aşamasında nelere dikkat edeceğimizi bilmek gerekiyor.
Polyester Nedir?
Polyester, diğer adıyla poliester, kimyada bir tür yoğuşma polimeri olarak bilinir. Ana bağları ester bağ olan polimerlerin bir araya getirdiği polyester geniş bir sentetik aileyi belirtir. Aslında doğada da bulunan bir polimer grubu olmasına rağmen farklı sektörlerde sentetikleri, yani yapay halleri, kullanılır.
İlk yapay üretim I. Dünya Savaşında kullanılmıştır. Ana malzemesi petroldür. Su geçirmez özellik ve dayanıklılık için bu polimer grubu günümüzde de tekstilden plastik sanayine kadar birçok farklı alanda yer alır. Ama en çok kumaş türü olarak bilinir. Bu nedenle çoğu yerde polyester kumaş direkt polyester olarak geçer.
Polyester Kumaş Nedir?
En basit tanımıyla polyester kumaş, sentetik polimer iplerden elde edilen sanayi tipi bir kumaştır. Tarihi çok da eskiye dayanmayan bu kumaş ilk kez 1940 yılında İngiltere’de kullanılmış.
Bilinen yün, ipek ve pamuk gibi diğer kumaşlardan doğal olmamasıyla ayrılan bir tür olarak ön plana çıkar. Özellikle 1970’li yıllarda kullanımı ciddi oranda artan bu kumaş türü günümüzde daha çok karışım olarak tekstil ürünlerinde yer alır.
Ayrıca son dönemde artan geri dönüştürülmüş kıyafetlerde de sıklıkla geri dönüştürülmüş polyester kullanılır. Ana malzemesi petrol olduğu için plastik polyester kumaşa dönüştürülebilir. Örneğin, pet şişeler polyester elyafı haline getirilir sonrasında da iplik olarak kullanılır.
Polyester Kumaşın Özellikleri Nelerdir?
Bu kumaş türünün hem artı hem de eksi yönlerini yakından inceleyelim. Avantajları ile başlayalım:
● Oldukça sağlam yapılıdır. Hafif, esnek ve kaygan bir kumaş türüdür.
● Çok çabuk kurur. Bu nedenle mont gibi kışlık kıyafetlerde sıklıkla kullanılır.
● Fazla kırışmaz. Dolayısıyla çok ütü gerektirmez. Ütülendiğinde ise yapısını uzun süre korur.
● Petrol bazlı olmasına rağmen yumuşak bir kumaştır ve ipeksi bir dokusu vardır.
● Çoğu ürünün bakımı oldukça rahattır. Genellikle çamaşır makinesinde yıkanabilir, kuru temizlemeye ihtiyaç duyulmaz.
● Rengini uzun süre koruyabilir ve çok fazla leke tutmaz.
● Esnek yapısı ile iz yapmaz. Özellikle pantolon ve eşofmanlarda bu nedenle tercih edilir.
● Dayanıklı bir kumaş olduğu için kıyafetlere zarar veren güve gibi böceklerden ve küf, mantar gibi mikroorganizmalardan etkilenmez.
● Üretimi ucuz bir kumaş türüdür.
Kumaşın dezavantajlarına da göz atmak gerekirse…
● Hava almayan bir yapısı vardır. Bu nedenle terletir ve teri vücuda hapseder. Yaz ayları için uygun değildir.
● Vücuda statik elektrik yüklemesi yapar. Bu durum kıyafet giyilirken saçların elektriklenmesine sebep olur. Gün içerisinde ruh halini olumsuz etkileyebilir. Elektrik yüklenen vücut daha gergin olur.
● Kolay bir şekilde yanar. Bu nedenle ateşten uzak tutulması çok önemlidir.
● Doğal bir kumaş olmadığı için alerji yapabilir.
Polyester Kumaş Nasıl Yıkanır?
Doğala dönüş fikrinin uzun süredir hakim olduğu ve farkındalık düzeyinin arttığı bu modern çağda petrolden elde edilen bir ürünün bu kadar aktif bir şekilde kullanılması size garip gelebilir. Ama biraz önce bahsettiğimiz gibi bu kumaş türünün de kendine has avantajları var. Bu avantajlardan en uzun sürede faydalanmak ve aldığımız bir polyester ürünü tüm performansıyla kullanabilmek için bakım ve yıkama noktasına dikkat etmemiz gerekiyor.
Aslında polyester nasıl yıkanır, sorusunun yanıtı kıyafetin kendisinde gizli. Bildiğiniz gibi her ürünün bir etiketi var ve burada minik sembollerle yıkama derecesi, kurutma şekli hakkında bilgiler yer alıyor. Bu talimatlarda “Polyester mont nasıl yıkanır?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Genel olarak bu malzemenin yıkanması hakkında ise şunları söyleyebiliriz:
● Bu malzemeden elde edilen kıyafetlerin çoğu çamaşır makinesinde yıkanır. Fakat fazla sıcak su yapılarını bozabilir. Bu nedenle etiket üzerindeki dereceyi geçmemek gerekir.
● Kuru temizlemeye verilebilir ibaresi olmayan ürünler kesinlikle kuru temizlemeye gönderilmemelidir.
● Ütü yaparken de ısıyı düşük tutmak gerekir.
Tüm bunlara dikkat ederek zaten dayanıklı yapıda olan polyester kumaş en iyi şekilde kullanılabilir. Talimatlara uyulmadığında ise kumaşın yapısı bozulabilir, rengi solabilir. Renkler için ekstra koruma sağlamak adına her yıkamada özel formüllü Vanish ürünleri kullanılabilir.