Yaklaşık son 15 – 20 yıldır dünyadaki su kaynaklarının tehlike altında olduğuna dair bir bilinç oluşturulmaya çalışılıyor. Çeşitli kurumlar, sivil toplum örgütleri ve akademik kollar tarafından birçok farklı çalışma yürütülüyor. Çünkü maalesef sınırsız bir kaynakmış gibi yaklaşılan tatlı su rezervleri ciddi şekilde azalmış durumda.
Gittikçe artan tüketim buna bağlı olarak da sanayi hacmi sebebiyle çok da uzak olmayan bir gelecekte dünyanın ciddi bir su kıtlığı ile karşı karşıya kalması bekleniyor. Tabii şu an dünyanın birçok bölgesinde hala su tamamen tükenmediği için bir gün susuz kalma ihtimalimiz olduğuna inanmak çoğu kişi için oldukça zor. Bu nedenle genellikle suyun değeri göz ardı ediliyor.
İşte bu tür durumların önüne geçmek ve bilinç oluşturmak için her sene suyun değerini anımsatan belli günler kutlanıyor. Bunlardan biri de Dünya Su Günü.
Dünya Su Günü Nedir?
Dünya Su Günü, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmiş bir gün. Yeri gelmişken hemen “Dünya su günü ne zaman?” sorusuna da yanıt verelim. Dünya Su Günü her yıl 22 Mart tarihinde kutlanıyor.
22 Mart Dünya Su Günü’nün temeli 1992 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda atılmış. Bu konferansta bir fikir üzerine dünyada etkilerini hissettirmeye başlayan tatlı su krizi ve içilebilir su kaynaklarının korunması için yapılabilecekler üzerine teşvik olması adına bugüne karar verilmiş.
Dünya Su Gününün Amacı Nedir?
Dünya Su Gününün en büyük amacı, suyun değerini herkese anlatmak ve tükenmek üzere olan bir kaynak olduğu noktasına dikkat çekmek. En basit vücut fonksiyonlarının bile devam edebilmesi için suya ihtiyaç duyduğunu düşündüğümüzde dünyada su bittiğinde yaşamında biteceğini görebiliriz.
Bugünlerle baş başa kalmamak için önlemleri önceden almalıyız. Üstelik 21. yüzyılda olmamıza rağmen dünyamızda hala temiz suya ulaşamayan insanlar var. Yapılan araştırmalar dakikada 1 çocuğun kirli su ile bulaşan bir hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Maalesef dünyanın bir bölgesinde su yarın yokmuş gibi kullanılırken kıtlığın baş göstermeye başladığı alanlarda ve bu zamana kadar hiç temiz su ile karşılaşmamış bölgelerde israf edilen suyun acısı derinden hissediliyor.
Dünya Su Günü Nasıl Kutlanır?
Her yıl kutlanan bugünde BM üyesi ülkelerin katıldığı bir etkinlik düzenlenir. Bu etkinlikte dünyadaki su sorunu, su kaynakları ve suyun kullanımı hakkında etkili ve verimli çalışmalar yürüten kişiler ödüllendirilir. Bunlar akademik çalışmalar da birtakım uygulamalar da olabilir.
Etkinlikler 2003 yılında kurulan UN-Water tarafından koordine edilir. Birleşmiş Milletler-Su olarak dilimize çevirebileceğimiz bu kurum, her yıla özel bir tema da belirler. Kirli Şehirlere Su, Su ve Kültür, Sınır Aşan Sular gibi farklı temaların işlendiği bugünün tabii ki ana amacı suyun kullanımına ve değerine dikkat çekmek.
Dünya Su Günü Vizyonunda Biz Neler Yapabiliriz?
Dünyadaki su kaynaklarının korunması için elbette en büyük görev, sanayi devlerine ve ülke yönetimlerine düşüyor. Fakat bu bizlerin bireysel anlamda hiçbir şey yapmamamız gerektiğini göstermiyor. Kitle olarak yapılan hareketlerin doğurduğu inanılmaz sonuçları tarihe bakarak görebiliriz. İşte bu anlamda herkesin su konusunda da daha bilinçli davranması büyük önem taşıyor.
Her noktada su tasarrufunu bir yaşam tarzı haline getirmek ve her tüketim kaleminden kısmak bizim bireysel olarak yapabileceklerimiz. Doyduğunuz halde yediğiniz fazladan bir paket çikolata veya alıp dolabın kenarına attığınız kıyafetler siz farkında olmasanız da su kaynaklarının azalmasında rol oynuyor.
Bu noktada konfordan ödün vermeden tasarruf ilkelerine uyup gereksiz alışveriş yapmamayı yaşam stili haline getirebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken kalemlerden biri olan kıyafet alışverişi ve temizliği hususunda Vanish’ten destek alabilirsiniz. Kıyafetlerin tek yıkamada düzgünce temizlenebilmesi, renklerinin birbirine karışmadan ve solmadan uzun süre korunması ve kumaşın yıpranmadan sizinle olması için özel formüller üreten Vanish ile kıyafetlerinizin ömrünü uzatabilir, dünyanın korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.